Strona/Blog w całości ma charakter reklamowy, a zamieszczone na niej artykuły mają na celu pozycjonowanie stron www. Żaden z wpisów nie pochodzi od użytkowników, a wszystkie zostały opłacone.

Napisany przez 16:07 ARTYKUŁ SPONSOROWANY, Dom, Ogród

Włoskie mozzarelle – dlaczego tak smakują

Chyba nikt nie wyobraża sobie typowej pizzy włoskiej bez ciągnącej się mozzarelli. Ser ten jest tak samo znany co właśnie wspomniana pizza, lazania czy spaghetti. Lecz mozzarellę wykorzystuje się w wielu innych potrawach na gorąco, a także w formie dodatku do sałatek. Sery nazywające się mozzarella są popularne również u nas, choć tym oferowanym w zwykłych sklepach sporo brakuje jednak do oryginału. Prawdziwa mozzarella włoska jest produkowana nie tylko ze składników najwyższej jakości, ale też według oryginalnej receptury, w której każdy szczegół ma ogromne znaczenie.

Krowie mleko wlewa się do kadzi, do której dodaje się następnie podpuszczkę. Po ogrzaniu wszystkiego w kadzi rozpoczyna się tworzenie skrzepu, jaki po kilku godzinach jest gotowy do odcedzenia. Istotną częścią całego procesu jest zalanie masy gorącą wodą, przez co powstają typowe włókna. Na zakończenie ser rozdziela się na nieduże kulki i wkłada do słonej wody dla nabrania smaku. Włosi rzecz jasna mają jeszcze wiele rozmaitych wersji tego sera, a jedną z ciekawszych jest mozzarella burrata. Przy jej produkcji jest jeszcze dodawana nieduża ilość śmietanki.

Dzięki temu ten ser posiada maślaną, ciekawą konsystencję, i smakuje zupełnie inaczej niż normalny, pomimo że też jest robiony z mleka krów. Bardzo charakterystyczna jest dla niego kieszonka, do której wlana zostaje przed chwilą wspominana śmietana. Po rozkrojeniu kieszonki ze środka powinna wypłynąć śmietankowa zawartość.

Do wytwarzania mozzarelli jest wykorzystywane nie tylko samo mleko krowie, ale też i coraz częściej bawole. Ten gatunek zwierząt cieszy się dużą popularnością we Włoszech, i właśnie z takiego mleka jest robiony kolejny rodzaj pysznego sera, a mianowicie mozzarella buffala. Buffala smakuje nieco inaczej niż typowe mozzarelle, jest znacznie bardziej tłusta, a przy tym trochę kwaskowa. Ma też w sobie mniejszą ilość cholesterolu, co z pewnością wpływa bardzo korzystnie na serce. Jeżeli ktoś ją będzie chciał kupić, to musi znaleźć jakiś sklep oferujący produkty włoskie oryginalne i tam złożyć zamówienie.

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY
(Visited 7 times, 1 visits today)
Zamknij