Pizza, spaghetti, lasagne – to niektóre tylko potrawy, jakie każdemu będą się kojarzyć z Włochami. Dostępne są one nie tylko na terenie samych Włoch, ale także w wielu innych krajach. W niektórych wydaniach smakują tak samo, jak w mediolańskiej restauracji, a niekiedy jednak dość mocno mogą odbiec od oryginału. Przepisy na te dania są dość proste, ale jednocześnie mocno wyrafinowane.
Były one bowiem udoskonalane przed dziesiątki lat, umiejętnie dobierając proporcje wszystkich składników a także sposób i czas przyrządzania. Ale nie mniejsze znaczenie będzie też mieć jakość użytych do produkcji składników. Jeśli szynkę parmeńską kucharz zastąpi jakąś zwykłą, a mozzarellę którymś z serów żółtych, to teoretycznie pizza będzie wyglądać tak samo, ale do prawdziwej włoskiej jednak jej będzie daleko. Dlatego jeśli ktoś lubi gotować i jest miłośnikiem smaków pochodzących z Italii, to jednaj powinien zwrócić dużo uwagi na to, jakich składników będzie używał.
Obecnie nie ma żadnego problemu z tym, żeby takie zakupić, bo włoskie produkty premium są dostępne w wielu dobrych sklepach. A mozzarella fior di latte z pewnością znacznie lepiej będzie smakowała na pizzy czy w sałatce niż jej lokalne odpowiedniki. To samo będzie dotyczyło innych gatunków serów czy szynek, one także będą smakować wyjątkowo i niepowtarzalnie. Wynika to niejednokrotnie z tego, że ich produkty włoskie producent korzysta cały czas z przekazywanych z pokolenia na pokolenie przepisów, które przez minione lata dopracowane zostały do perfekcji, a także z najlepszej jakości mleka czy mięsa.
+Tekst Sponsorowany+