Od wielu lat produkty włoskie oryginalne cieszą się ogromną popularnością na całym świecie. Wynika to z paru powodów. Po pierwsze produkowane są one wyłącznie z naturalnych składników najlepszej jakości. Receptury na nie przekazywane są z pokolenia na pokolenie, dzięki czemu zawsze smakują one doskonale.
W szczególności chętnie wybierane są sery, w tym niezbędna na każdej pizzie mozzarella włoska. Standardowa mozzarella wytwarzana jest z mleka pasących się na włoskich łąkach krów, ale jest też kilka gatunków, które robi się z mleka innych zwierząt. Mozzarellę bardzo łatwo rozpoznać, ma bowiem kształt spłaszczonej kulki o kilkucentymetrowej średnicy. Taka kulka jest biała i ma miękką, delikatną strukturę. Tak samo łagodnie smakuje, dzięki czemu świetnie się sprawdza zarówno na pizzach, jak również jako dodatek do kanapek albo sałatek. Ale przyjrzeć się również warto jej pozostałym, nie mniej interesującym wersjom.
Przykładowo mozzarella burrata jest bardzo podobna do zwykłej, ale za to ma płyny, maślany środek. Jest to efektem sposobu jej wytwarzania, w czasie którego jest dodawana niewielka ilość śmietany. I to dzięki niej właśnie dostaje ona charakterystyczny smak, od którego pochodzi też jej nazwa. Jeśli ktoś zechce spróbować czegoś bardziej wyrazistego, to dla niego świetnym rozwiązaniem może być mozzarella buffala. Ten gatunek sera jest wytwarzany z bawolego mleka, które zawiera w sobie znacznie więcej tłuszczu, co daje lekko kwaskowy posmak.
+Tekst Sponsorowany+