Kuchnia włoska jest niezmiernie znana oraz lubiana na całym świecie. Oczywiście są potrawy, jakie się kojarzą jednoznacznie z Włochami, do nich Z pewnością można zaliczyć między innymi makarony czy pizzę. Potrawy i artykuły włoskie są znajome na całym globie. Kto albowiem nie słyszał o mozzarelli, szynce parmeńskiej, krajanej tak cieniutko, że poprzez nią widać, ser parmezan, jaki Włosi dodają niemal do wszystkiego – produkty włoskie oryginalne. Lasagne, kopytka – gnocchi, jako jedna z nielicznych potraw jest taka sama u nas, pierożki: ravioli bądź tortellini, sos boloński, omlety oraz bez liku jeszcze innych przysmaków, praktycznie nie wolno wyliczyć. Włosi, ale nie tylko oni twierdzą włoską kuchnię za idealną na świecie.
Kuchnia włoska stanowczo różni się od polskiej, niedużo można odszukać analogii, nawet kanapki są inne, bo chleb jest skrapiany oliwą z oliwek, jaka jest wykorzystywana do wszystkiego, a nie smarowany masłem czy margaryna jak to się dzieje u nas. Zdziwienie obcokrajowców wywiera zjawisko zjadania chleba z gruszką. Również tradycyjne śniadanie włoskie, które składa się tylko z herbatników oraz filiżanki kawy kompletnie nie przystaje do naszych śniadań. Testowanie w kuchni to niesamowita zabawa. By nauczyć się gotować musimy testować, próbować, musimy ćwiczyć. Jedynie w owym czasie nabędziemy stosownego doświadczenia – a to jest niezbędne, by radzić sobie z przygotowywaniem dań, szczególnie tych skomplikowanych oraz kłopotliwych w przygotowaniu.
Testowanie w kuchni polega w głównej mierze na łączeniu smaków, na kombinacji, przyprawianiu, próbowaniu innowacyjnych nieznanych nam rzeczy. To naturalnie dzięki takiemu testowaniu poznajemy nowatorskie smaki, wymyślamy innowacyjne potrawy. Sami jesteśmy dla siebie kucharzami, ale oraz degustatorami tego, co przygotujemy. Co poniektóre przygotowane przez nas dania są właściwie rewelacyjne oraz smaczne, inne niestety nie spełniają naszych oczekiwań. Jeżeli jednak nie będziemy obawiać się próbowania i testowania w kuchni z w pewnych sytuacjach dojdziemy do perfekcji a przygotowywane przez nas potrawy będą zachwycać wszystkich, którzy tylko będą posiadali szansę ich spróbować.