Wielbiciele potraw z Włoch bardzo dobrze wiedzą, że ich smak w dużym stopniu zależy od użytych składników. Tradycyjne produkty włoskie oryginalne często nie pochodzą z dużych fabryk i taśmowej produkcji, a są wytwarzane przez niedużych, lokalnych rzemieślników. Co oczywiste według starych receptur, które się przekazuje pomiędzy kolejnymi pokoleniami.
Dotyczy to także mozzarelli, jakie w niejednym przepisie są niezastąpione i niezbędne, w tym tak lubianej przez każdego pizzy. Ten wyjątkowy w smaku ser jest oczywiście produkowany w wielu krajach, lecz z reguły daleko mu do oryginalnego. Wynika to zarówno z jakości używanego do produkcji mleka, jak również pilnie strzeżonych sekretów wytwarzania. Najpopularniejsza obecnie mozzarella włoska jest robiona z krowiego mleka. Przeważnie posiada ona formę niedużych, spłaszczonych kulek, zanurzonych w serwatce. Smak tej mozzarelli jest łagodny i delikatny, a podczas rozrywania pojawiają się charakterystyczne strzępienia.
Sprawdza się doskonale w formie dodatku do sałatek czy potraw na ciepło. Lecz jeśli ktoś będzie szukał jeszcze lepszych smakowych doznań, to ma dwie opcje do dyspozycji. Pierwsza z nich to mozzarella buffala, którą się wytwarza z mleka specjalnego gatunku bawolic. Przez większą zawartość tłuszczu ten gatunek sera posiada nieco głębszy, z odrobiną kwaskowatości smak. Za to mozzarella burrata jest bardzo delikatna i maślana, zawdzięcza to dodaniu niewielkiej ilości śmietanki, znajdujące się w bardzo charakterystycznej torebce.
+Tekst Sponsorowany+