Strona/Blog w całości ma charakter reklamowy, a zamieszczone na niej artykuły mają na celu pozycjonowanie stron www. Żaden z wpisów nie pochodzi od użytkowników, a wszystkie zostały opłacone.

Napisany przez 14:22 Inne

Włoskie mozzarelle – jakie są ich często kupowane rodzaje

Wielbiciele potraw z Włoch bardzo dobrze wiedzą, że ich smak w dużym stopniu zależy od użytych składników. Tradycyjne produkty włoskie oryginalne często nie pochodzą z dużych fabryk i taśmowej produkcji, a są wytwarzane przez niedużych, lokalnych rzemieślników. Co oczywiste według starych receptur, które się przekazuje pomiędzy kolejnymi pokoleniami.

Dotyczy to także mozzarelli, jakie w niejednym przepisie są niezastąpione i niezbędne, w tym tak lubianej przez każdego pizzy. Ten wyjątkowy w smaku ser jest oczywiście produkowany w wielu krajach, lecz z reguły daleko mu do oryginalnego. Wynika to zarówno z jakości używanego do produkcji mleka, jak również pilnie strzeżonych sekretów wytwarzania. Najpopularniejsza obecnie mozzarella włoska jest robiona z krowiego mleka. Przeważnie posiada ona formę niedużych, spłaszczonych kulek, zanurzonych w serwatce. Smak tej mozzarelli jest łagodny i delikatny, a podczas rozrywania pojawiają się charakterystyczne strzępienia.

Sprawdza się doskonale w formie dodatku do sałatek czy potraw na ciepło. Lecz jeśli ktoś będzie szukał jeszcze lepszych smakowych doznań, to ma dwie opcje do dyspozycji. Pierwsza z nich to mozzarella buffala, którą się wytwarza z mleka specjalnego gatunku bawolic. Przez większą zawartość tłuszczu ten gatunek sera posiada nieco głębszy, z odrobiną kwaskowatości smak. Za to mozzarella burrata jest bardzo delikatna i maślana, zawdzięcza to dodaniu niewielkiej ilości śmietanki, znajdujące się w bardzo charakterystycznej torebce.

+Tekst Sponsorowany+

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY
(Visited 1 times, 1 visits today)
Zamknij