Podczas otwierania gastronomicznego lokalu trzeba pomyśleć o różnych sprawach. Jedną z nich jest zadbanie o odpowiednią jakość odprowadzanych ścieków, w jakich nie może się znajdować nic, co spowodowałoby zatkanie rur. A że niestety tłuszcze mają takie właściwości, to zgodnie z obowiązującymi przepisami nie można ich do ścieków odprowadzać. Za takie postępowanie mogą grozić poważne konsekwencje finansowe, dlatego zdecydowanie lepszą opcją jest zainstalowanie jakiegoś separatora tłuszczu. Takie urządzenia funkcjonują w oparciu o grawitację. Ścieki są odprowadzane do zbiornika z kilkoma przegrodami we wnętrzu.
Ciężkie zanieczyszczenia opadają na dno, natomiast lekki tłuszcz jest unoszony do góry. Dzięki temu dalej do kanalizacji jest odprowadzana czystsza woda, nie mająca w sobie niczego, co mogłoby spowodować zatkanie rur. Ale regularne korzystanie z kuchni będzie powodować zwiększanie się ilości tłuszczu w środku, dlatego też co pewien okres czasu trzeba będzie wykonać przegląd separatorów. Jest zalecane, aby robić go przynajmniej raz w miesiącu, lecz to zależne jest od indywidualnego ustawienia.
Pracownicy czy właściciel firmy systematycznie muszą sprawdzać stan zbiornika, i jeśli poziom tłuszczu będzie zbyt duży, to zorganizować czyszczenie separatorów Śląsk. Przepisy zabraniają, żeby zrobić to można było samodzielnie, konieczne będzie wynajęcie wyspecjalizowanej firmy posiadającej niezbędne uprawnienia.
Firmy takie przede wszystkim dysponują odpowiednimi samochodami, do jakich są ściągane wszelakie zanieczyszczenia. Poza tym po każdej wizycie muszą wystawić protokół, żeby dokumentacja się zgadzała. Tłuszcz nie jest materiałem niebezpiecznym, lecz wymaga specjalnej utylizacji, dlatego zajmować się tym mogą wyłącznie upoważnione podmioty. Decydując się na współpracę z taką firmą najlepiej podpisać umowę na dłuższy czas na regularne przyjazdy. Wówczas po pierwsze na pewno będzie lepsza czyszczenie separatorów cena, a poza tym nie będzie trzeba za każdym razem czekać na termin.