Strona/Blog w całości ma charakter reklamowy, a zamieszczone na niej artykuły mają na celu pozycjonowanie stron www. Żaden z wpisów nie pochodzi od użytkowników, a wszystkie zostały opłacone.

Written by 12:40 Dom, Ogród

Jakie są często używane odmiany włoskiej mozzarelli

Pizza jest daniem, jakie chyba wszystkim smakuje, dlatego też jest ona popularna na całym świecie. Sekret jej smaku przede wszystkim tkwi w dobrze zrobionym cieście, ale równie ważne także będą składniki o odpowiedniej jakości. A pośród nich należy szczególną uwagę zwrócić na ser, kucharze z Włoch przede wszystkim tu wykorzystują mozzarellę.

Typowa mozzarella włoska ma delikatny smak, posiadając jednocześnie sprężystą, ciągnącą się konsystencję. Mimo że w pierwszej chwili wykonanie jej nie będzie stanowiło poważniejszego wyzwania, to w praktyce sytuacja inaczej wygląda. Żeby faktycznie ten ser posiadał taką strukturę i smak jak być powinno, to potrzeba ogromnie dużo praktyki i doświadczenia. Z tego też powodu nawet jeśli się zobaczy w sklepach jakieś mozzarelle wykonane przez różne lokalne firmy, to raczej nie będą one smakować tak jak produkty włoskie oryginalne.

Z takich też powodów do porządnej pizzy raczej się nie stosuje serów o wątpliwym smaku, a pochodzące przede wszystkim z Italii. Najczęściej wybierana przez klientów mozzarella produkowana jest z mleka pochodzącego od krów, przez co jej smak jest bardzo delikatny. Ale odmian mozzarelli jest jeszcze kilka, i można je coraz częściej kupić także w sklepach w naszym kraju. W ostatnich czasach rosnącym zainteresowaniem cieszy się mozzarella burrata, zawierająca dodatek śmietanki. Tę dodaje się w czasie produkcji, przez co w kulce robi się niewielka torebka o ciekłej zawartości.

Kulki tej odmiany mozzarelli z zewnątrz wyglądają jak zwykłej, lecz po przecięciu wypływa z nich maślana ciecz. Warto również spróbować mozzarelli produkowanej z prawdziwego mleka bawołów, która obecnie jest uważana za ser z najwyższej półki. Produkowana przecież od lat mozzarella buffala stosunkowo niedawno dopiero zaczęła zyskiwać taki status, ponieważ wcześniej ceniona zbyt mocno nie była. Mleko bawole posiada znacznie większą zawartość tłuszczu, dlatego też robione z niego sery posiadają charakterystyczny, lekko kwaskowy smak.

+Tekst Sponsorowany+

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY
(Visited 6 times, 1 visits today)
Close