Nie ma chyba osoby, która by kiedyś nie próbowała pizzy czy spaghetti. Dnia te każdemu kojarzyć się będą od razu z Włochami, a to tylko nieduża część tego, co tamtejsza kuchnia może zaoferować. Z wielu powodów uważana jest ona za jedną z najlepszych na świecie, a niektóre dania spotkać można we wszystkich zakątkach Ziemi. Jednak aby przykładowo pizza mogła smakować tak jak w słonecznej Italii, to niezbędne będzie użycie do jej przyrządzenia najlepszych jakościowo składników.
Najlepsze tu oczywiście będą produkty włoskie oryginalne, bowiem to one właśnie zagwarantują wyjątkowy smak. Jednym z tego typu produktów, bez których obejść się nie może wiele dań, jest mozzarella włoska. Bez problemów da się ją kupić w każdym sklepie, z reguły wytwarzana jest ona z krowiego mleka. Taka mozzarella aktualnie się cieszy największym powodzeniem, przede wszystkim ze względu na swój smak. Ten ser ma przeważnie postać niedużych lekko spłaszczonych kulek, posiada delikatną, miękką konsystencję i biały kolor.
Po rozerwaniu ma się lekko strzępić, i to świadczyć będzie o jego wysokiej jakości. Ostatnio w części sklepów pojawiać się też zaczęła mozzarella burrata. Wyglądem ona przypomina typową mozzarellę, lecz w środku posiada kieszonkę wypełnioną lekką śmietanką. Jeśli ktoś chciałby spróbować prawdziwej włoskiej klasyki, to bardzo dobrze będzie się do tego nadawać mozzarella buffala. Ten gatunek sera jest bowiem wytwarzany z mleka pochodzącego od bawolic.
+Tekst Sponsorowany+