Strona/Blog w całości ma charakter reklamowy, a zamieszczone na niej artykuły mają na celu pozycjonowanie stron www. Żaden z wpisów nie pochodzi od użytkowników, a wszystkie zostały opłacone.

Napisany przez 00:00 Edukacja, Rozrywka

Mozzarella włoska – jakie są jej podstawowe odmiany i rodzaje

Przeglądając sklepowe półki bez problemów zauważy się na nich niewielkie foliowe woreczki, w których znajdują się kulki sera w zalewie. Serem tym jest właśnie mozzarella, jeden z najpopularniejszych obecnie gatunków sera. Jest on szczególnie ceniony we włoskiej kuchni, gdzie wykorzystuje się go powszechnie na pizzach, lecz również i innych ciepłych daniach i w sałatkach. Lecz prawdziwa mozzarella włoska według niejednej osoby różni się bardzo od tego, co znaleźć można w większości sklepów. Wynika to z kilku rzeczy. W pierwszej kolejności na jej ostateczny smak bardzo mocno wpływa mleko zastosowane do produkcji. A to które pochodzi od włoskich krów jest świetnej jakości, zwłaszcza tych hodowanych w niedużych gospodarstwach. I właśnie z takich gospodarstw pochodzi także najcenniejsza odmiana właśnie tego sera, a mianowicie mozzarella fior di latte.

Wytwarzana jest ona jedynie w paru rejonach Włoch, zgodnie z tradycyjnymi recepturami. Proces wytwarzania jest precyzyjny i długi, ale dopilnowanie wszystkich szczegółów zapewni wyjątkową jakość produktu końcowego. Niewielkie gospodarstwa włoskie słyną także z produkcji kolejnego gatunku mozzarelli, którym jest mozzarella buffala. Przy wytwarzaniu tego właśnie sera zamiast mleka krowiego wykorzystywane jest mleko bawołów. Posiada on dużo więcej zawartości tłuszczu, co ma duże przełożenie na ostateczny smak. Ta mozzarella jest bowiem znacznie bardziej wyrazista, a równocześnie lekko kwaskowa. Posiada też dużo więcej różnego rodzaju odżywczych składników, dzięki czemu stanowi cenny składnik codziennej diety.

Coraz większym zainteresowaniem wśród wielbicieli kuchni włoskiej także się cieszy mozzarella burrata. Ten rodzaj sera jest produkowany z krowiego mleka, ale w trochę odmienny sposób niż ten najbardziej tradycyjny. W każdej z kulek bowiem się robi niedużą kieszonkę, do której jest wlewana niewielka ilość śmietanki. Przez to właśnie po rozkrojeniu mozzarella burrata ma nieco płynną konsystencję, a jednocześnie maślany, bardzo delikatny smak, tak ceniony przez wiele osób.

+Tekst Sponsorowany+

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY
(Visited 1 times, 1 visits today)
Zamknij