Strona/Blog w całości ma charakter reklamowy, a zamieszczone na niej artykuły mają na celu pozycjonowanie stron www. Żaden z wpisów nie pochodzi od użytkowników, a wszystkie zostały opłacone.

Napisany przez 09:12 Inne

Jakie są najpopularniejsze rodzaje włoskiej mozzarelli

Jeżeli ktoś chce zamówić najprawdziwszą pizzę z Włoch, to jednym z jej najważniejszych składników będzie ser mozzarella. Ser ten wygląda bardzo charakterystycznie, ponieważ ma formę niedużych, lekko spłaszczonych kulek o białej barwie. Jego struktura jest miękka i lekko ciągliwa, a po przerwaniu ma postrzępione brzegi. Prawdziwa mozzarella włoska pierwotnie była wytwarzana z bawolego mleka, ale obecnie w sklepach najczęściej spotyka się odmiany wykonane z mleka pochodzącego od krów.

Dzięki odpowiedniemu procesowi produkcji jest możliwe utrzymanie mocno białej barwy, która ma duże znaczenie przy tej odmianie. Kulki sera mozzarella mogą mieć różną wielkość, od niewielkich, przypominających winogrona, aż po faktycznie spore, mogące ważyć ponad kilogram. Z uwagi na swoje właściwości ten gatunek sera jest bardzo polecany, ponieważ zawiera w sobie dużo wartościowych odżywczych składników. Jeżeli ktoś będzie znał jakiś sklep oferujący produkty włoskie oryginalne, to zapytać w nim może o jakieś inne gatunki mozzarelli, jakie cieszyć się u nas zaczynają coraz większym zainteresowaniem.

Jeden z nich to mozzarella buffala, produkowana zgodnie z oryginalnymi recepturami tylko z mleka bawolic. Ze względu na to, że mleko to zawiera dużo większą ilość tłuszczu, to ser ten ma charakterystyczny, lekko słonawy posmak, pasujący doskonale do wielu dań. Ciekawie i oryginalnie będzie też smakować mozzarella burrata, w czasie wytwarzania tej odmiany dodaje się do kulek niedużą ilość śmietanki, dzięki czemu we wnętrzu robi się torebka z masła.

+Tekst Sponsorowany+

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY
(Visited 7 times, 1 visits today)
Zamknij