Przetwory z ryb są produktami fabrycznymi, które są wytwarzane z ryb bądź też skorupiaków. Przetwory z ryb są popularnym elementem wielu diet na całym świecie ze względu na ich ogromną zawartość białka oraz niską zawartość tłuszczu. Do przetworów z ryb kwalifikujemy między innymi konserwy rybne, jakie są dostępne w rozmaitych formach, takich jak filety, kawałki lub ewentualnie całe ryby w oleju, wodzie lub też w sosie.
Przetwory z ryb są też dostępne jako marynaty, takie jak tuńczyk w oliwie, lub jako suszone artykuły, takie jak suszone krewetki czy makrela – Konserwy rybne sklep internetowy. Przetwory z ryb są szczególnie popularne w krajach, w których ryby są podstawowym źródłem białka w diecie, takich jak Japonia czy Chiny. Przetwory z ryb są też ważnym składnikiem przemysłu rybołówstwa w wielu krajach, ponieważ zezwalają na przechowywanie i dystrybucję ryb w wypadku, kiedy są one dostępne tylko sezonowo. Przetwory z ryb są także ważnym źródłem dochodu dla ludzi zaangażowanych w ten sektor. Przetwory rybne to produkty, które są wytwarzane z ryb bądź też produktów pochodzenia rybnego.
Są one przygotowywane w różny sposób, żeby dopasować je do przeróżnych pragnień konsumenckich oraz możliwości dystrybucji. Przetwory rybne mogą być produkowane zarówno z świeżych, jak i mrożonych ryb lub pochodnych produktów rybnych, takich jak olej rybny czy mąka rybna. Przetwory rybne są popularne ze względu na swoją wygodę oraz odporność. Są one bezproblemowe do przechowywania oraz są dostępne przez cały rok, co sprawia, że są pierwszorzędnym źródłem białka dla ludzi, którzy mieszkają w miejscach, gdzie świeże ryby są trudno przystępne. Przetwory rybne są również wielokrotnie stosowane jako dodatek do potraw, takich jak pizzy czy makaronów, w celu wzbogacenia ich smaku i wartości odżywczych.
Należy niemniej jednak pamiętać, iż przetwory rybne mogą zawierać wielkie ilości soli, konserwantów i innych dodatków, co może być szkodliwe dla zdrowia, jeśli są konsumowane w nadmiernych ilościach. Skutkiem tego istotne jest, by uważać na to, ile przetworów rybnych jemy i wybierać te ogromnej jakości.