Chyba każdy, kto miał kiedyś możliwość spróbowania prawdziwej włoskiej pizzy wie doskonale, że wyśmienicie ona smakuje. W dużej mierze zawdzięcza to użytym do wytworzenia składnikom, w tym również serowi mozzarella. Mozzarella włoska jednak jest stosowana nie tylko na samych pizzach, ale stanowi też doskonały dodatek do przekąsek i sałatek, świetnie się też komponuje z innymi ciepłymi daniami. Bardzo charakterystyczne białe kulki w zalewie zna większość z nas, gdyż znaleźć je można w każdym sklepie spożywczym. Jednak z reguły są one produkowane przez jakieś krajowe firmy, i tak naprawdę jeśli chodzi o smak jedynie przypominają one oryginalne wyroby z Włoch.
Zwłaszcza że Włosi mają kilka ciekawych wersji tego właśnie sera, jakie zasmakować powinny wszystkim jego miłośnikom. Między innymi wytwarzanych, tak jak to wszystko się zaczynało, z bawolego mleka, jakie zawiera znacznie więcej tłuszczu. Przez to mozzarella buffala ma lekko kwaskowy, delikatny posmak, pasujący idealnie do wielu potraw. Doceniana pośród smakoszy jest także mozzarella fior di latte. Z kolei ona wytwarzana jest z mleka krowiego, lecz jedynie w paru regionach Włoch, zgodnie z tradycyjnymi recepturami. Wszystkim się zajmują lokalni rzemieślnicy, którzy wszystko robią ręcznie, bez użycia maszyn i urządzeń. Na pewno warta spróbowania będzie też mozzarella burrata, która w sobie zawiera maślany środek. Jest to rezultatem dodania przy produkowaniu śmietanki, tworząc w kulce niedużą kieszonkę wypełnioną płynem.
+Tekst Sponsorowany+