Smakosze wiedzą bardzo dobrze, że na oryginalnej pizzy mogą się znaleźć wyłącznie produkty włoskie oryginalne. Dotyczy to w szczególności mozzarelli, będącej jednym z najczęściej spożywanych rodzajów sera pochodzących ze słonecznej Italii. Dużej części z nas mozzarella włoska będzie się kojarzyła z białymi, sprężystymi kulkami o kilku centymetrach średnicy. Mozzarella jest wytwarzana z krowiego mleka, pochodzącego od wyselekcjonowanych ras, co ogromnie wpływa na ostateczny smak.
Sam ser lekko się strzępi, co jest wynikiem tego, jak się go produkuje. W identyczny sposób jest robiona mozzarella buffala, z tym że w jej przypadku jest wykorzystywane mleko bawołów. Zawiera ono trochę więcej tłuszczów, co przekłada się na końcowy, bardzo charakterystyczny smak. Ta odmiana mozzarelli jest trochę kwaskowa, lecz równocześnie wyrazista. Całkiem niedawno jeszcze nie była zbyt ceniona przez klientów, lecz w ostatnim czasie zaczyna się to bardzo zmieniać.
Duży wpływ na tę popularność mają też zdrowotne właściwości, głównie niska zawartość cholesterolu. Jeśli pojawi się u kogoś na talerzu mozzarella burrata, to nie mając wiedzy co to jest można się mocno zdziwić. Ten rodzaj sera wygląda z kolei identycznie jak tradycyjny, ale posiada w środku torebkę pełną gęstej śmietanki. Śmietanka ta zapewnia charakterystyczny maślany smak, tak lubiany przez wielu smakoszy. Włoska mozzarella burrata wytwarzana jest z mleka krowiego, według przekazywanych przez lata przepisów.
+Tekst Sponsorowany+