Wielbiciele kuchni włoskiej zapewne stwierdzą, że smakuje ona najsmaczniej na świecie, i na pewno mają sporo racji. A z pewnością jest naprawdę popularna, o czym można się przekonać odwiedzając liczne kraje, w jakich bez problemów znajdzie się chociażby kultową pizzę. Sekret dań z włoch tkwi w paru szczegółach. Po pierwsze to jest prostota, w wielu sytuacjach starczy jedynie parę składników, aby można się było cieszyć niezwykłym smakiem. Ogromnie ważne są też przekazywane od wielu lat pomiędzy członkami rodziny przepisy, jakie zostały dopracowane niemalże do ideału. No i na zakończenie trzecia niezwykle ważna rzecz, a mianowicie używane do przyrządzenia składniki.
Oczywiście każde danie zrobić się da z dowolnej mąki, pomidorów, sera czy szynki. Ale jeśli się porówna smak z potrawą, w której użyte zostały najprawdziwsze włoskie produkty, to będzie można od razu zobaczyć różnice. Jednym z takich składników, które smakują najlepiej w oryginale, jest mozzarella włoska. Ten gatunek sera wykorzystywany jest powszechnie w dużej ilości potraw, podawanych na zimno i ciepło.
Oczywiście żadna prawdziwa pizza bez niego się nie obejdzie, lecz można go również znaleźć w sałatkach, zapiekankach czy tartach. Przez to, że po roztopieniu się bardzo apetycznie ciągnie, to podbił w ten sposób serca miłośników dobrego jedzenia na całym świecie. Mozzarella dostępna jest w wielu różnych rodzajach i gatunkach, może być produkowana z mleka bawolego albo krowiego. Z pierwszego rodzaju robiona jest mozzarella włoska, jaka w ostatnim czasie bardzo zyskuje na popularności, ze względu na swój charakterystyczny smak i dużo właściwości odżywczych. Ciekawie i oryginalnie też smakuje mozzarella fior di latte, jaka uznawana jest przez wielu znawców za najbardziej smaczną odmianę tego sera. Tajemnica mozzarelli przede wszystkim tkwi z mleka wysokiej jakości, które jest używane do ich wytwarzania. Lecz duże znaczenie ma też sposób produkowania, niejednokrotnie kuchnia włoska producent wykorzystuje tu ręczne metody, jakie naprawdę dopracowano przez wiele lat.
+Tekst Sponsorowany+